domeinnamen re design website KIJK OF JE DOMEINNAAM VRIJ IS EN REGISTREER NU JE DOMEINNAAM

DOMEINNAAM PRIJZEN

.nl

Nu beschikbaar

€9.95 per jaar

.eu

Nu beschikbaar

€12.95 per jaar

.be

Nu beschikbaar

€13.95 per jaar

.es

Nu beschikbaar

€13.95 per jaar

.com

Nu beschikbaar

€14.95 per jaar

.net

Nu beschikbaar

€17.95 per jaar

.de

Nu beschikbaar

€18.95 per jaar

.info

Nu beschikbaar

€18.95 per jaar

.biz

Nu beschikbaar

€18.95 per jaar

.pro

Nu beschikbaar

€18.95 per jaar

.me

Nu beschikbaar

€18.95 per jaar

.nu

Nu beschikbaar

€23.95 per jaar

.org

Nu beschikbaar

€28.95 per jaar

.tv

Nu beschikbaar

€31.95 per jaar

.amsterdam

Nu beschikbaar

€49.95 per jaar

domeinnaam blokken

Rest van de extensies op aanvraag.
Registreren of verhuizen van een domeinnaam is service en bij de prijs inbegrepen.
Uit quarantaine halen zijn kosten aan verbonden die verschillen per domeinnaam, dus op aanvraag!

OVER DOMEINNAMEN

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam (of, afgekort, ‘domein’) is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem (op internet) waarmee computers zoals webservers en mailservers alsmede bepaalde diensten en toepassingen kunnen worden geïdentificeerd.

De domeinnaam verwijst doorgaans naar een IP-adres, maar kan ook andere technische verwijzingen omvatten. Het DNS functioneert zodoende als het ware als een telefoongids (van het internet).

Een goede domeinnaam is treffend en eenvoudig te onthouden. Zowel bedrijven als particulieren maken er daarom intensief gebruik van, zowel om te vinden als om gevonden te worden op internet.

Niveaus

Een domeinnaam kan in verschillende niveaus worden opgesplitst. Zo bestaat er hoofdniveau (Top Level Domain), middelniveau en onderniveau (subdomein). De verschillende niveaus worden gescheiden door punten in de domeinnaam. Het niveau is zichtbaar door de verschillende delen van de domeinnaam van rechts naar links te lezen.

Het is aan de server op het hogere niveau om te bepalen welke onderniveaus bestaan. Voor niet-gedefinieerde subniveaus kan de server naar een ander domein omleiden. Het laagste niveau maakt van de naam een zogenaamde hostnaam.

De hostnaam ‘www.wikipedia.org’ kan dus verwijzen naar een (web)server van ‘wikipedia.org’. Maar het is ook mogelijk die verwijzing direct onder ‘wikipedia.org’ (de zogenaamde apex) te maken, iets wat tegenwoordig vaak voor komt. Webbrowsers zijn dikwijls zo ingesteld dat ze tikfouten of luiheid van de gebruiker automatisch herstellen wanneer de gevraagde website niet (meer) bestaat, bijvoorbeeld naar het hoofdniveaudomein “.com” of het onderniveau “www.”.

TLD

Het achterste gedeelte in een domeinnaam is bijvoorbeeld .org. Dit is een generic top level domain (gTLD). Een gTLD is, naast een ccTLD, een van de twee soorten TLD’s. TLD’s geven meestal het type of het land van de website weer.

Generic TLD’s zijn naast .org (voor non-profitorganisaties), ook .info, .net, .com (voor websites met voornamelijk commerciële doeleinden) en .int (voor internationale organisaties). Aan deze lijst worden regelmatig nieuwe TLD’s toegevoegd. Sinds 2014 zijn ook langere TLD’s toegevoegd, zoals .bike, .guru of .agency.

ccTLD’s (Country Code – landcode) zijn de codes van het land waar de website zijn basis heeft, bijvoorbeeld .be voor België en .nl voor Nederland.

De meeste TLD-operators stellen tegenwoordig geen eisen aan het type organisatie dat een domein registreert. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk dat een commercieel bedrijf een .org-domeinnaam registreert.

Alle TLD’s zijn vastgelegd in de DNS-rootservers. De lijst van TLD’s wordt beheerd door Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). De TLD’s afzonderlijk worden beheerd door registries, voluit: domain name registry. De registry van .nl is de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN); voor .be is dit DNS Belgium. Registry’s kunnen verschillende voorwaarden stellen aan domeinnamen.

Zo mag een .nl-domeinnaam niet korter zijn dan twee tekens, gevolgd door .nl, terwijl technisch gezien een domeinnaam als .nl ook zou werken. Onder .nl zijn ook geen diakritische tekens mogelijk.

Sinds eind 2005 is gefaseerd de nieuwe domeinnaam .eu voor registratie ter beschikking gesteld. Deze heeft de status van een ccTLD (en dus gelijkgesteld worden met een landcode-domeinnaam). De TLD .eu wordt beheerd door EurID. 

Sommige TLD-operators kiezen ervoor om hun domein onder te verdelen in second-level-domeinen (SLD’s). Een voorbeeld is .uk, dat onder meer co.uk (voor bedrijven) en org.uk (voor non-profitorganisaties) aanbiedt.

Registratie

Zowel particuliere personen als bedrijven mogen een domeinnaam als combinatie van een naam met een TLD registreren.

De meeste TLD’s maken gebruik van een registry-registrar-registrant-model (RRR). De TLD-operator (registry) verleent hierbij de mogelijkheid aan diverse bedrijven (de registrars) om wijzigingen in het TLD aan te maken. Een registrar kan nieuwe domeinnamen aanvragen en de Whois-informatie en nameservers van de domeinnamen bepalen. Deze opzet heeft het voordeel dat de domeinhouders (vaak miljoenen bij bekende TLD’s) niet direct zaken hoeven te doen met de TLD-operators. Een registrar betaalt voor het recht om domeinnamen te registreren meestal een vast periodiek bedrag plus een bedrag per domeinnaam.

Het aanvragen van een domeinnaam doe je bij een registrar naar keuze. De registrar is een agent bij DNS Belgium in het geval van een .be-domein en heette bij de SIDN in het verleden ‘deelnemer’. Meestal kost een registratie jaarlijks een vast bedrag, waarvan de hoogte mag worden bepaald door de registrar. Soms komen daar ook nog startkosten bij. Niet zelden zitten er tussen de domeinnaam houder (‘registrant’) nog een of meerdere resellers. Deze zijn niet aangesloten bij de registry, maar opereren via de registrar.

Voor het registreren van een .nl-domein is het lang een voorwaarde geweest een inwoner van of bedrijf in Nederland te zijn. Dit is voor een .be-domein nooit zo geweest, wat maakt dat zo’n 18% van de Belgische domeinnamen in handen van Nederlandse particulieren of bedrijven is.

 

Bron: Wikipedia
Call Now Button